Afdelingshoofd Peter Van Bogaert

"Een job met bewegingsvrijheid"

Sinds Peter in het UZA begon, doorzwom hij al heel wat waters hier. Een verhaal over jobrotatie, doctoreren en loodgieters.

Wilde je altijd al verpleger worden?

"Als kind wilde ik missionaris worden, maar ook piloot en loodgieter leken me aantrekkelijke beroepen. In het middelbaar volgde ik de technische richting elektriciteit en elektronica, maar ingenieur worden zag ik niet zitten. Maatschappelijk werk sprak me wel aan, hoewel ik vreesde dat hier teveel administratie bij kwam kijken. Op een gegeven moment wilde ik zelfs studio Herman Teirlinck volgen. Uiteindelijk was het een klasgenoot die me overtuigde om samen met hem verpleegkunde te studeren. Die klasgenoot van vroeger is nog altijd een collega hier in het UZA."

"Na mijn studie verpleegkunde solliciteerde heel mijn klas hier. Het UZA was het enige grote ziekenhuis in de omgeving dat nog actief aanwierf. Achtereenvolgens werkte ik als verpleegkundige op de verpleegeenheid A2 gastro-enterologie. Daarna was ik een vier- à vijftal jaren werkzaam op intensieve zorgen 4 dat toen nog neonatologie was, anderhalf jaar op hartkatheterisatie, tien jaren als hoofdverpleegkundige op radiologie en momenteel ben ik mijn tiende jaar verpleegkundig afdelingshoofd operatiekwartier, recovery, centrale sterilisatieafdeling, chirurgisch dagziekenhuis A3 en kortverblijf B3. Zoals je merkt, vind ik bewegingsvrijheid heel belangrijk in een job."

Vijf jaren geleden nam je de beslissing om een doctoraatstudie te schrijven. Vanwaar deze keuze?

"Toen ik afgestudeerd was, ben ik veel beginnen te lezen. Waarschijnlijk om het beperkte aanbod van lectuur dat ik in het middelbaar aangereikt had gekregen enigszins bij te schaven. Later heb ik nog een licentiaatsdiploma morele begeleiding (RUG) en een vervolmakingsopleiding kwaliteitsdeskundige (KUL) behaald. Zes jaar geleden vroeg prof. Karel Vermeyen, de toenmalige medisch coördinator van het operatiekwartier en tevens betrokken bij de opstart van de master verpleegkunde en vroedkunde, of ik geïnteresseerd was om te doctoreren. Niet goed beseffend wat de gevolgen zouden zijn, heb ik 'ja' geantwoord. Maar achteraf, na 5 jaar zwoegen en zweten, heb ik er allerminst spijt van. Het is een doctoraatswerk over de verpleegkundige werkomgeving, een onderwerp dat me altijd gefascineerd heeft."

Kan je het UZA in drie zinnen omschrijven?

"Het UZA is een organisatie met veel mogelijkheden voor professionele ontplooiing. Het is een groot ziekenhuis en heeft een open jobrotatiebeleid. Het UZA is bovendien altijd in evolutie. Het is een hele uitdaging om passende antwoorden te vinden op al deze evoluties."

UZA trekt aan is de jobsite van het © Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem

LGBT Health also encourages further research and increased funding buy viagra caps online addarol https://www.levitradosageus24.com/ in this critical but currently underserved domain.