Anita Krijnen, verpleegkundige slaapcentrum

'Goed slapen is erg belangrijk'

In het slaapcentrum van het UZA kunnen volwassenen en kinderen terecht om een diagnose van hun slaapprobleem te stellen. Anita is één van de verpleegkundigen die ervoor zorgen dat de patiënten er zich snel thuis voelen, wat het onderzoek ten goede komt.

‘Toen ik dertig jaar geleden startte in het UZA, kwam ik recht van school op de afdeling hematologie-nefrologie terecht. Na enkele jaren verhuisde ik naar B2 pneumologie/tropische geneeskunde, waar ik acht jaar bleef. De werkdruk was er niet te onderschatten, zeker in de beginjaren van het HIV-virus. Toen ik aan kinderen begon, werd het moeilijk om dat werkritme met mijn gezin te blijven combineren.

‘Wij zoeken nog collega’s voor het slaapcentrum’
Toevallig was er een patiënt van B2 die een slaaponderzoek moest krijgen. De collega van het slaapcentrum liet toen verstaan dat ze nog mensen zochten en dat leek me wel interessant. Dan zou ik de weekends vrij hebben, want toen deden we nog geen slaaponderzoeken tijdens het weekend. Achteraf bleek dit een heel gelukkige overstap, want deze job doe ik erg graag. Er komt zowel informatica bij kijken, als zorg voor de patiënt. Wij interpreteren ook het EEG en de ademhaling tijdens het onderzoek.

Goed slapen is erg belangrijk
Intussen doe deze job ik al 19 jaar met veel plezier. Er komen steeds nieuwe onderzoeken bij, dus het werk wordt nooit saai. Af en toe werk ik nog nachten, maar er wordt gelukkig veel rekening gehouden met de wensen van de medewerkers. Met de leeftijd wordt het minder evident om overdag te slapen. Zo ervaar ik zelf wat onze patiënten meemaken; want er is niets zo belangrijk als goed slapen. Beter slapen betekent beter leven!’