Carl Vercruysse, kinesist fysische geneeskunde

‘Je moet kritisch blijven’

Carl werkt als kinesist op de dienst fysische geneeskunde van het UZA. Hij begeleidt er patiënten met rugklachten die naar hem worden doorverwezen. 

‘Patiënten komen op de fysische revalidatie terecht via de artsen van onze dienst. In de namiddag komen ze buik- en rugspierverstevigende oefeningen doen. In overleg met de arts geef ik aanvullend manuele therapie. We behandelen voornamelijk patiënten met aspecifieke rugklachten of post-operatieve rugaandoeningen. Na enkele sessies merken we een verbetering in hun levenskwaliteit en vermindert de pijn.

Techniek verbeteren door onderzoek
Als kinesist is het belangrijk om te blijven openstaan voor vernieuwing en verbetering. Elke patiënt is anders en soms kan het herstelproces een hele andere richting uitgaan dan verwacht. Een pathologie komt immers niet altijd tot uiting zoals ze in de leerboeken staat omschreven. We blijven in het UZA daarom ook onderzoek voeren. Op dit moment bekijken we hoe we een optimaal rendement kunnen krijgen met een combinatie van krachtoefeningen, reconditionering en stabilisatie-oefeningen. Je moet altijd de vraag blijven stellen: ‘Is dit de beste manier om zo snel mogelijk een goed resultaat te krijgen?’