Dr. Astrid Van Hoyweghen, Radioloog

Ik kruip in de rol van “Sherlock Holmes” in de zoektocht naar een passende diagnose

Radiologie speelt bijna altijd een essentiële rol in het traject van de patiënt doorheen het ziekenhuis. Vaak zijn er immers beelden nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen. Dr. Astrid Van Hoyweghen volgde een deel van haar opleiding tot radioloog in het UZA. Ondertussen is ze als staflid op de dienst radiologie een belangrijke schakel in het oplossen van de puzzel naar een juiste diagnose.

Als geneeskundestudent wilde Dr. Van Hoyweghen eerst graag forensisch patholoog worden. Tijdens haar coschappen ontdekte ze echter hoe boeiend het is om op basis van beelden diagnoses te kunnen stellen. Ze koos daarom voor een specialisatie tot radioloog waarbij ze een deel van haar opleiding in het UZA deed. Als staflid op de dienst radiologie, interpreteert Dr. Van Hoyweghen voornamelijk CT- en MR-beelden van thorax en abdomen en wordt ze ingeschakeld bij de beeldvorming van de borst. Ook voordat er beelden worden gemaakt, helpt ze bij het beslissen welk radiologisch onderzoek het beste aanleunt bij de vraag. Daarnaast horen radiologische interventies zoals bepaalde biopsies en preoperatieve markeringen om de chirurg te ondersteunen, ook tot haar takenpakket. Radiologie is dus ook een ‘ambacht’ waarvoor je handig moet zijn en moet weten welke interventies je waar doet. Net die afwisseling van theoretisch en praktisch werken vindt Dr. Van Hoyweghen erg fijn. Ook speel je als radioloog de “Sherlock Holmes” in de zoektocht naar een passende diagnose. En dit binnen een wereld waarin je je voortdurend moet aanpassen aan nieuwe technologische en medische ontwikkelingen, wat ervoor zorgt dat de uitdaging als radioloog volgens Dr. Van Hoyweghen nooit stopt.
Binnen de radiologie is het Dr. Van Hoyweghen haar persoonlijke ambitie om in de toekomst een referentie te worden voor women’s imaging. Dit deelgebied is momenteel over twee subspecialiteiten verdeeld namelijk mammografie en thorax- en abdominale beeldvorming. Graag wil ze een brug bouwen tussen deze subspecialiteiten en de women’s imaging mee op de kaart zetten.