Hilde Stevens, verpleegkundige conventie Mucoviscidose

"Persoonlijke en flexibele benadering"

Hilde startte tien jaar geleden in het UZA op de dienst pediatrie, na een succesvolle stage. Intussen specialiseerde ze zich als muco-verpleegkundige en begeleidt ze klinische studies als study-nurse.

“Na de opleiding ziekenhuisverpleegkunde heb ik een vierde jaar specialisatie pediatrie gevolgd. Tot voor mijn stage in het UZA wilde ik op de afdeling neonatologie werken, bij voorkeur in een klein ziekenhuis. Tijdens mijn stage op B5 pediatrie ontdekte ik dat het ‘grote’ UZA helemaal niet zo onpersoonlijk was als ik dacht. Het viel me zo goed mee dat ik ook mijn neonatologieplannen heb laten varen. De pediatrie van het UZA werd mijn eerste werkplek.

Evolutie in mijn job

Na enkele jaren ben ik een beetje in mijn job als muco-verpleegkundige gerold. In het begin was dat één dag per week als vervanging voor een collega in zwangerschapsverlof. Intussen zijn er bijna dubbel zoveel patiënten in de conventie en doe ik dit werk samen met een andere collega. Ik begeleid ook een aantal klinische studies als study-nurse en we worden ook ingeschakeld voor de volwassen muco-patiënten. Ik ben heel blij met deze evolutie in mijn job. Ik heb nu flexibelere uren en met drie jonge kindjes maakt dat de combinatie werk en gezin een stuk beter haalbaar. De komende jaren zal er waarschijnlijk nog veel veranderen. De pediatrie ontwikkelt en groeit erg snel in het UZA, onder andere door de oncopatiëntjes. Ook qua werkdruk voel je dat, maar ik denk dat er ook wel kansen liggen om de organisatie nog verder te structureren. Met het nieuwe moeder- en kindcentrum staat er zeker ook nog heel wat te gebeuren. In zo’n grotere organisatie kan je natuurlijk niet iedereen op dezelfde manier kennen, maar ik hoop dat we erin slagen om onze persoonlijke en flexibele benadering van elk patiëntje te blijven realiseren, want dat vind ik een heel grote troef van het UZA.

Multidisciplinair werken

De gespecialiseerde zorg in het UZA is een grote aantrekkingspool voor nieuwe, jonge medewerkers. Er is een grote openheid voor nieuwe technologieën en wetenschappelijke evoluties. In vergelijking met andere ziekenhuizen zie je hier toch de zwaardere pathologieën die soms een multidisciplinaire aanpak vragen. In het UZA wordt dan ook goed nagedacht over de beste manier om de dingen aan te pakken. Het multidisciplinair werken is een enorme meerwaarde voor kwalitatieve zorg. Ook mijn eigen inbreng als verpleegkundige wordt naar waarde geschat door collega’s en artsen. Zo’n fijne collegiale werkomgeving geeft veel voldoening.