Hoofdaudiologe Anouk Hofkens

"Iedereen die wilt, komt aan bod"

Als kind wilde Anouk 'ijsboerke' worden, maar jaren later aan de Lessius Hogeschool volgde ze toch een heel andere richting. Nu is ze hoofdaudiologe in het UZA.

Ik wilde mensen helpen

"Toen ik achttien was, wist ik nog niet wat ik wilde worden. In het middelbaar volgde ik moderne talen-wiskunde, maar daar werden we niet echt gestuurd bij het maken van een beroepskeuze. Ik ben een sociaal ingesteld persoon, ga graag met mensen om en ik koos dus voor een richting waarin ik mensen kon helpen: het werd logopedie. Na drie jaar volgde ik nog de bachelor-na-bachelor audiologie. Die specialisatie heeft een uitgesproken technische dimensie die mij sterk aansprak."

Van het een kwam het ander

"Tijdens dat laatste jaar audiologie liep ik stage in het UZA. Niet zolang daarna kreeg ik de vraag of ik voor enkele maanden iemand wilde vervangen. Hierover moest ik na een leerrijke, goede ervaring niet lang nadenken. Van het een kwam het ander want een jaar later mocht ik hier voltijds beginnen. Nu neem ik nog steeds technische onderzoeken af en zie ik patiënten voor een fitting van hun cochleair implantaat of baha en dat wil ik ook blijven doen: het contact met patiënten is me heel dierbaar. Maar als hoofd van een dertienkoppig team gaat ook veel energie naar planning en organisatie."

Een goed gevoel

"Ik vind dat er zoveel leuke aspecten zijn aan mijn job. Als audioloog moet je hier niet kiezen, maar kan je de verschillende aspecten van het beroep combineren. Die afwisseling houdt het boeiend. Audioloog zijn is een dankbaar beroep. Iemand die lange tijd doof is, voor de eerste keer opnieuw laten horen. Het geeft een goed gevoel. Verder is het UZA een fijne werkplek. Je krijgt de mogelijkheid om zorg te bieden op een hoog niveau. Innovatie, opleiding en wetenschappelijk onderzoek zijn ook op de dienst NKO centrale thema's. Je krijgt veel opleidingskansen en als audioloog heb je de vrijheid om je eigen specialisme te ontwikkelen. Tot slot heerst er een goede sfeer bij ons. Een goede samenwerking tussen de medici en paramedici is belangrijk om op die manier als team kwaliteitsvolle zorg te kunnen bieden. We hebben een cultuur van open communicatie: iedereen die wilt, komt aan bod."