Inge De Lausnay, vroedkundige

“We zijn gegroeid in de opvang van de ouders”

Op de intensieve neonatale zorg worden de meest kwetsbare van onze patiënten verzorgd: te vroeg geboren kindjes en zieke pasgeborenen.  We behandelen en verzorgen jaarlijks ongeveer 350 pasgeboren baby’s. Ze zijn daar in goede handen, van ervaren verpleegkundigen zoals Inge.

“Na twintig jaar op intensieve neonatologie heb ik nog steeds het gevoel nog niet alles gezien te hebben. Het is dan ook een erg afwisselende job: het verzorgen van de kindjes, het contact met de ouders,… We begeleiden ook de transporten vanuit andere ziekenhuizen: dat is altijd spannend.

Nooit ruzie
De sfeer op onze dienst is volgens mij uniek. De samenwerking met de artsen verloopt op een aangename manier, en ook tussen de verpleegkundigen klikt het goed. Op een afdeling met bijna uitsluitend vrouwen, moet het toch uitzonderlijk zijn dat er haast nooit ruzie is!

Ouders betrekken in de zorg
We kijken uit naar het nieuwe Moeder- en Kind gebouw, dat in het voorjaar klaar zal zijn. We zullen even moeten wennen aan een nieuwe manier van werken daar. De ouders zullen nog meer bij de zorg betrokken worden. Dat is een belangrijke evolutie tegenover twintig jaar geleden. Daarnaast zijn we ook erg gegroeid in de opvang van de ouders. Wanneer zij afscheid moeten nemen van een kind, proberen we dit zo sereen mogelijk te maken. Een herinneringendoos kan hen helpen in het rouwproces. Ook voor de verpleegkundigen blijft een kindje afgeven het moeilijkste dat er is.”