Ingrid Roosen, Coördinator Kwaliteit & Lean

"We coachen medewerkers in het streven naar kwaliteit."

Bruggen bouwen tussen ‘theoretisch kwaliteitsdenken’ en ‘de integratie van kwaliteit en patiëntveiligheid op de werkvloer’ is Ingrid haar streven. Als coördinator van de vernieuwde afdeling ‘Kwaliteit en Lean’, ondersteunt ze samen met haar teamleden alle UZA-medewerkers op weg naar kwaliteitsvolle zorg.

“Ik startte mijn carrière als ergotherapeut in een algemeen ziekenhuis. Na 5 jaar kreeg ik toch een honger naar meer en begon daarom aan een masteropleiding in medische en sociale wetenschappen. Na mijn afstuderen kon ik in het UZA aan de slag als interne auditor. Dit was voor mij de ideale kans om het ziekenhuis beter te leren kennen. Toch begon ik na een aantal jaren de voeling met de zorg te missen en besloot ik om de overstap de maken naar de afdeling kwaliteit.” Ondertussen is na samensmelting met het Lean-team, de vernieuwde dienst “Kwaliteit en Lean” ontstaan waarover Ingrid de coördinatie heeft.

De missie van Ingrid en haar teamleden is het ondersteunen en coachen van alle medewerkers in het streven naar kwaliteit. “Mijn rol binnen deze dienst is onder andere ervoor zorgen dat de Lean- filosofie binnen ons huidig streven naar kwaliteitsvolle zorg wordt geïntegreerd en de sterktes van beide teams meegenomen worden binnen het nieuwe geheel. De wijze waarop binnen de lean-filosofie gewerkt wordt, biedt ons een manier van continu, planmatig verbeteren met grote betrokkenheid van alle medewerkers. De integratie van deze filosofie binnen ons streven naar kwaliteitsvolle zorg, is dan ook een meerwaarde. Daarnaast is het een uitdaging om het kwaliteitsbeleid terug dichter naar de zorgverstrekker te brengen. De brug maken van theoretisch kwaliteitsdenken naar de integratie van kwaliteit en patiëntveiligheid op de werkvloer zodat het de patiënt ten goede komt, is uiteindelijk waar het allemaal om draait.”