Kaat Siebens, verpleegkundig afdelingshoofd

‘Verpleegkundigen zijn een onmisbare schakel in het leveren van kwaliteitsvolle zorg.’

Als academisch ziekenhuis leiden we heel wat toekomstige medewerkers in eigen huis op. Kaat Siebens is sinds mei 2016 verpleegkundig afdelingshoofd maar ze is niet aan haar proefstuk in het UZA toe… Zij is helemaal “eigen kweek” en vertelt ons meer over haar carrièrepad.

Tijdens mijn opleiding ziekenhuiswetenschappen werkte ik in het weekend en de zomervakantie op verschillende diensten in het UZA. Op die manier leerde ik het ziekenhuis heel goed kennen. Uiteindelijk kreeg ik een vaste aanstelling als verpleegkundige op de dienst cardiologie. Hier kon ik elke keer opnieuw mijn grenzen verleggen en mijn kennis verder uitbreiden. Van verpleegkundige maakte ik dan de overstap naar studieverpleegkundige en later naar wetenschappelijke medewerker. In het kader van een doctoraat werkte ik onder leiding van professor Vrints aan een klinische pad op de toenmalige Chest Pain Unit. Na het afleggen van mijn thesis werkte ik verder als zorgmanager binnen de dienst cardiologie. Het werken in verschillende functies als verpleegkundige heeft me een zeer ruime kijk gegeven op het verpleegkundig beroep in al zijn facetten.

Naast deze loopbaan in het UZA bouwde ik aan een traject binnen de Europese council voor cardiovasculaire verpleegkundigen waar ik eerst als penningmeester, later als ondervoorzitter en uiteindelijk als voorzitter een belangrijke impuls voor mijn leidinggevende vaardigheden kreeg. Zo kreeg ik in 2012 de opportuniteit om te starten als leidinggevende van kinderdagverblijf Sloeber (nu: Hoppaz). Ik leerde veel bij door het contact met het team van 26 medewerkers, de kinderen, hun ouders en Kind & Gezin. Het was een leerzame en boeiende periode voor mij. Hoewel het ziekenhuis naast de deur was en er grote support en nauwe samenwerking was, miste ik echter in deze functie toch het UZA en het verpleegkundige aspect te hard: Ik werk heel graag met mensen. Dat blijkt een rode draad te zijn doorheen mijn carrière.

Verpleegkundigen zijn een onmisbare schakel in het leveren van kwaliteitsvolle zorg. Het samenwerken  met  de verschillende afdelingen en disciplines is dan ook een erg belangrijk deel van mijn dagelijkse taak. Ik ben iemand die graag projecten trekt, verandering wil brengen. Betrokken worden in het beleidsmatige aspect van de organisatie geeft me heel veel voldoening.

Er zijn de laatste jaren enorm veel veranderingen doorgevoerd binnen het verpleegkundig departement. De introductie van Lean, het behalen van JCI en momenteel het werken rond Magnet accreditering zijn grote evoluties. De niet-aflatende veranderingen binnen de gezondheidszorg in het algemeen en meer specifiek binnen de verpleegkunde maken dat er ook voor de toekomst veel uitdagingen zijn om onze schouders onder te kunnen zetten. In mijn visie kunnen we dit enkel als een team van gemotiveerde en enthousiaste ‘samenwerkers’ realiseren. Ik kijk er dan ook naar uit om hierin betrokken te blijven!