Lotte Marnef, pedagogisch medewerker

"Ik krijg zowel van de kinderen zelf als van de ouders enorm veel voldoening."

Sinds juli 2017 werkt Lotte Marnef als pedagogisch medewerker in het UZA. Dag in dag uit, probeert ze iets moois of iets positief te kunnen brengen zodat kinderen en hun ouders het ziekenhuis ook met iets leuks kunnen associëren.

“Ik was vast benoemd in het lager onderwijs toen deze vacature op mijn pad kwam”, zegt Lotte. “Ik heb kanker van heel dichtbij meegemaakt en ik zet mij graag in voor de strijd tegen de ziekte. Ik was wel bang om de emotionele verhalen van de kinderen mee naar huis te nemen. Ik kan het beter van mij af zetten dan ik had verwacht omdat ik nooit naar huis ga zonder dat ik de laatste heb zien lachen.

Het is leuk om dag in dag uit iets moois of iets positiefs te kunnen brengen. Ik krijg zowel van de kinderen zelf als van de ouders enorm veel voldoening. Bij de kinderen uit zich dat in een glimlach, een knuffel of een tekening met een dankjewel. Wanneer ouders weten dat hun kind plezier maakt, zijn zij zelf ook meer ontspannen. Dat helpt wanneer ze een gesprek hebben met een arts of verpleegkundige. Ik vind het belangrijk om naast de spelbegeleiding ook in te zetten op het begeleiden van onderzoeken, hen daarop voor te bereiden en eventuele afleiding te voorzien. Dat is iets waar ik nog wil op inzetten in de toekomst.

Naast de dagdagelijkse animatie, de rondgang met mijn boekenkar en babbeltjes met ouder en kind, organiseer ik ook grotere evenementen en workshops die de gezinnen uitnodigt om ook eens naar het ziekenhuis te komen wanneer het niet is voor een prikje, chemo of andere behandeling. Zo associëren de patiëntjes het ziekenhuis ook met iets leuks en is de stap soms kleiner om te komen.

Kinderen kan je vaak al blij maken met kleinere dingen. Zo maakte ik dapperheidsdiploma’s voor na een operatie, kanjer-medailles en einde-behandelingsdiploma’s. Het zijn die zaken die hen al doen glunderen.
 
Toen ik hier startte in juli 2017 vond ik het belangrijk om op een of andere manier ook wat cultuur binnen te brengen in het ziekenhuis om dat sociale isolement dat er is voor langdurig zieke kinderen te doorbreken. Er zijn al heel wat organisaties die hier maar al te graag hun steentje in bijdragen en dat apprecieer ik enorm.”