Luc Arnauts, verpleegkundige invasieve cardiologie

"Je ziet onmiddellijk resultaat"

 

"Je ziet onmiddellijk resultaat" Als ‘ancien’ zag Luc het ziekenhuis op dertig jaar tijd een heuse transformatie ondergaan. Niet alleen kwamen er meer gebouwen, bedden en medewerkers. Het is vooral de komst van nieuwe technieken die een grote vooruitgang betekenden in zijn job

 

 

“Het leukste aspect aan mijn job is dat je onmiddellijk resultaat ziet van je werk. Wanneer een patiënt bij ons binnenkomt, is hij er vaak zeer slecht aan toe. Één uur later zit diezelfde patiënt te lachen in zijn bed. Op heel korte tijd kunnen we mensen fel vooruit helpen.

De techniek staat niet stil

Het werk blijft me boeien omdat de technieken blijven evolueren. Dertig jaar geleden maakten we nog echte filmopnames van het hart, met behulp van contrastvloeistof. Vandaag gebeurt alles digitaal en kunnen we veel sneller het resultaat zien. De grootste verandering is de komst van de stent in de jaren ’90. Voordien was het altijd spannend of een ballondilatatie het zou houden of niet. Er stond dan ook steeds een OK-team klaar om in te grijpen als het mis ging. We gaan nu ook nog nauwer samenwerken met de cardiochirurgie, voor de nieuwe technieken zoals het plaatsen van aorta- en mitraliskleppen.

Samen uit, samen thuis

Wist je dat mijn vrouw hier ook al dertig jaar werkt op cardiologie? We hebben elkaar leren kennen op de sportclub van het UZA. Zij tenniste en ik deed taekwondo. Soms werken we samen: als zij een patiënt voorbereidt voor de katheterisatie. Het nadeel is dan weer dat de collega’s veel over ons privéleven weten, maar dat nemen we er graag bij.”