Marie-Spès Ndayizigiye, medewerker schoonmaak

‘Voor de zieke mensen doe ik mijn uiterste best’

5 jaar geleden startte het UZA met het insourcen van de schoonmaak. Uitgangspunt: eigen UZA-medewerkers zijn nauwer betrokken bij de organisatie en leveren vanuit dat engagement ook beter werk. Marie-Spès was er van bij het begin bij. We vragen haar naar haar ervaringen tijdens deze eerste 5 jaar.

‘Ik ben in september 2009 in het UZA begonnen, bij de opstart van de interne schoonmaakploeg. De eerste maanden hebben we met de hele ploeg hard gewerkt om de achterstand in te halen. Er lag veel stof in de gangen en op sommige plaatsen was het echt vuil. Na drie maanden was het eindelijk echt proper. En dat houden we zo! Het is fijn om nu in een proper ziekenhuis te kunnen binnenstappen, op eender welke dag van de week.

Kuisen voor de sterren
Voor ik in het UZA terechtkwam, werkte ik in een hotel. De kamers moesten daar ook echt heel grondig gepoetst worden. Soms kwamen er zelfs ‘sterren’ logeren, zoals Toots Thielemans of een basketbalploeg. Toch poets ik liever hier in het UZA, voor de zieke mensen. Voor hen doe ik echt mijn uiterste best. Ik zou er niet goed van zijn moest er iemand een besmetting oplopen omdat ik niet goed gekuist had.

Van cardiologie naar het labo
In het begin werkte ik niet op een vaste dienst, maar na een jaar mocht ik vast op het cardiologisch kortverblijf beginnen. Daar zijn harde werkers nodig, want het kan soms snel gaan met patiënten die van en naar het kathlab moeten worden gebracht. Ook de verpleegkundigen werken daar heel hard. Door omstandigheden werk ik nu parttime in het labo, maar ook daar doe ik mijn uiterste best om alles tot in de puntjes schoon te houden!’