Nadia Zakaria, wetenschappelijk medewerker oogheelkunde

"Het eureka-moment"

Wat begon als een moedige persoonlijke beslissing, leidde voor Nadia tot een succesvolle carrièreswitch. Van arts in het Verenigd Koninkrijk tot wetenschappelijk medewerker in het UZA.

“Toen ik mijn man leerde kennen, werkte ik als arts in Engeland. Hij had een vaste job in Brussel, dus ben ik ook hierheen verhuisd. Mijn grootste probleem om werk te vinden, was natuurlijk de taal. Daarom ging ik op zoek naar mogelijkheden om aan wetenschappelijk onderzoek te doen.

Stamceltherapie in de oogheelkunde

Ik kwam in contact met prof. Tassignon en het klikte meteen. Zij stelde me voor om mee te werken aan het onderzoek naar stamceltherapie in de oogheelkunde. Dat interesseerde me enorm, ook omdat ik zelf een deel van het zicht in mijn rechteroog kwijt ben. Na een studiebezoek aan Barcelona en aan Nottingham, zijn we hier in België als eerste gestart met stamceltherapie. Intussen zijn er al zo’n 13 patiënten geopereerd, met een succesratio van 66%. Één van onze eerste patiënten kon dankzij een stamceltransplantatie opnieuw zien na een chemische verbranding aan het oog. Helaas kan niet alles opgelost worden met stamcellen.

Laboratorisch onderzoek

Het werken in België valt me heel erg mee. De collega’s zijn super vriendelijk en behulpzaam, ondanks de taalbarrière. De samenwerking met andere diensten verloopt ook heel vlot. Ik werk erg nauw samen met het CCRG, dat de nodige labo-faciliteiten heeft. Klinisch onderzoek is belangrijk, maar labo-onderzoek mag ook niet vergeten worden.

Eureka!

Het fijnste aspect aan mijn job is wanneer je een doorbraak realiseert. Onderzoek kan erg lang duren en is vaak onvoorspelbaar, maar op een dag heb je zo’n ‘eureka-moment’, en dat maakt het allemaal de moeite waard.”