Iris Verhaegen, studiecoördinator oncologie

‘De waardering van de patiënten, daar doe je het voor’

Iris werkt al vier jaar als studiecoördinator in het UZA. Haar kerntaak is het begeleiden van patiënten die deelnemen aan  een klinische studie en opgenomen zijn op oncologie.

‘Mijn collega’s en ik zijn eigenlijk de steunpilaar tussen de arts en de patiënt. Patiënten kunnen steeds bij ons terecht en we zorgen ervoor dat ze precies weten waar ze aan beginnen wanneer ze deelnemen aan een studie. Daarnaast letten we erop dat alle onderzoeken verlopen volgens het studieprotocol en dat de administratie in orde is. Empathie, organisatieskills en stressbestendigheid zijn onmisbare eigenschappen voor een studiecoördinator.

Soms komen er ook verpleegkundig-technische aspecten aan bod zoals bloedafnames en het nemen van EKG’s. Met 250 lopende studies op oncologie per jaar, moeten we dat soort technische zaken intern uitbesteden om ons werk af te krijgen. Het leukste aan de job vind ik dat we heel veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgen van de artsen. Ook het patiëntencontact apprecieer ik heel erg. Mensen zijn altijd dankbaar als je voor hen iets kan doen. De zelfstandigheid die je krijgt en de waardering van de patiënten, daar doe je het eigenlijk voor.’