Hermien Heres, logopediste

‘Mensen meer bewust maken van hun stemgebruik’

Wat is er mooier dan van je hobby je beroep kunnen maken? Of je hobby en je beroep te kunnen combineren? Voor UZA-logopediste Hermien betekende dit een mooie wisselwerking tussen zang en ziekte. Lees haar verhaal.

‘Als Nederlandse liep ik dankzij Erasmus stage in het UZA. Na mijn studie kreeg ik een vast contract aangeboden om halftime te komen werken. Vanwege mijn grote liefde voor muziek  koos ik ervoor tegelijkertijd een opleiding klassieke zang aan het conservatorium in Antwerpen te beginnen. De combinatie tussen een artistiek geschoolde stem en een pathologische stem vind ik erg boeiend.

Stemkwaliteit in beeld brengen
In ons Speech Lab doen we onderzoek naar de mogelijkheden van mensen hun stem. We brengen bijvoorbeeld in beeld hoe hoog, hoe laag, hoe luid en hoe zacht iemands stem gebruikt wordt.  Verder wordt ook de draagkracht van een stem en de stemkwaliteit in beeld gebracht. Zo kunnen we mensen meer bewust maken van hun stemgebruik en vervolgens bekijken hoe dit eventueel aangepast kan worden. Vaak is het hanteren van een goede stemhygiëne al voldoende, maar het gebeurt ook regelmatig dat er stemtherapie wordt opgestart.

Opnieuw leren spreken
Voor sommige mensen is het niet meer mogelijk om hun stembanden te gebruiken. Dit is het geval na een laryngectomie wegens strottenhoofdkanker. Zij leren op een alternatieve manier opnieuw spreken bijvoorbeeld middels slokdarmspraak. Sommige mensen kunnen een tweetal weken na de operatie al wat klank maken, dit is vaak een emotioneel moment. Die mensen zijn vaak erg dankbaar omdat ze weer kunnen communiceren. Dat zijn erg waardevolle ervaringen binnen de logopedie.’