Wilfried Serneels, verpleegkundige hartkatheterisatie

‘Snelle diagnose en behandeling’

De hartkatheterisatiedienst van het UZA is één van de grootste in België. Een gespecialiseerd team van interventiecardiologen, invasieve cardiologen, verpleegkundigen, technici en medische secretaresses staat 24/24u klaar voor dringende diagnostiek en behandeling van hartziekten. Wilfried is verpleegkundige in het kathlab. Lees hier zijn verhaal.

 ‘Mijn UZA-carrière begon in 1989.  Kort na mijn start op het OK kreeg ik de kans om de nieuwe eenheid INZO 2 mee op te starten. Het was altijd mijn droom om op een hoogtechnologische afdeling te werken. De cardiochirurgie was toen in volle ontplooiing in het UZA, de technologische vooruitgang was ook heel sterk, met onder meer de eerste transplantaties begin jaren ’90. Na een tiental jaar heb ik dan even een zijsprong gemaakt om een zelfstandige activiteit uit te bouwen. Toen dat toch niet uitdraaide zoals verwacht, kon ik gelukkig al snel terugkeren naar het UZA.

Bijna 10 jaar op kathlab
Sinds 2007 werk ik op de hartkatheterisatie. Dat sluit goed aan bij mijn ervaring en interesse. Het fijne is dat ik hier meer contact heb met de patiënten. Dat is een groot verschil met INZO, waar de patiënten vaak gesedeerd zijn. In het kathlab kunnen we een relatief snelle diagnose en behandeling bieden, waardoor de patiënt meteen geholpen is. In een groot ziekenhuis als het UZA, hoef je de patiënt bovendien niet door te verwijzen naar een ander centrum. We bieden hier de totaalbehandeling aan.’