Mieke Ballegeer, onthaalbediende

‘Wij zijn de cruciale schakel tussen de patiënt en de afdeling’

In de inkomhal van het UZA zijn zij het eerste aanspreekpunt voor wie als patiënt of bezoeker in het ziekenhuis aankomt. Vriendelijk en behulpzaam helpen ze iedereen op de juiste weg. Maar de onthaalbedienden doen nog zo veel meer dan dat, vertelt Mieke. 

‘Men kent ons als de ‘dametjes in uniform aan de balie’, maar onze job houdt zo veel meer in dan dat. We informeren de patiënt, schrijven hem in en verwijzen hem door naar de juiste afdeling. Ook de bedplanning leiden we in goede banen. Zonder de juiste administratieve afhandeling zou er geen facturatie mogelijk zijn. We zijn dus een cruciale schakel tussen de patiënt en de afdeling en een belangrijk puzzelstukje in de UZA-puzzel. Ik ben de andere afdelingen erg dankbaar voor de goede samenwerking! 

Minder geweten is dat we daarnaast ook zorgen voor het verwerken van verloren voorwerpen, de aanvullende verzekeringen, foutlijsten... We zorgen er ook voor dat de post van de patiënten op de juiste afdeling terechtkomt. Per dag roteren we naar drie verschillende ‘werkposten’, zodat het werk nooit gaat vervelen. 

De combinatie van het sociale contact, de variatie, extra verantwoordelijkheden en de cultuur van continu verbeteren maakt dit voor mij de ideale job. Een troef die me hier erg van pas komt, is probleemoplossend kunnen denken. Patiënten verwachten van ons een antwoord op al hun vragen en problemen, en ook bij het verbeteren van werkprocessen ben ik graag betrokken.’