Punitha Vandenbempt, OK-opleidingsverantwoordelijke

“Elke dag weer zijn er nieuwe uitdagingen en projecten die me prikkelen om verder te groeien in mijn job.”

Als academisch ziekenhuis leiden we heel wat toekomstige medewerkers in eigen huis op. Maar er zijn ook heel wat nieuwe collega’s die elders het klappen van de zweep leerden, zoals kersvers opleidings- en projectverantwoordelijke Punitha Vandenbempt.

“Mijn functie is nieuw in het UZA: ik zorg voor de coördinatie en opvolging van de opleiding van nieuwe verpleegkundigen en studenten in het operatiekwartier.   Dat is voor mij een vertrouwde omgeving: na mijn opleiding bachelor verpleegkunde werkte ik jarenlang in de clusters oftalmologie en hart- en vaatheelkunde in het UZ Leuven. 

Ook daar kwam ik reeds in contact met studenten. Het gaf me een fijn gevoel om medewerkers te begeleiden in een nieuwe omgeving en hen ook te kunnen motiveren en bij te staan waar nodig.

Het is een boeiende uitdaging voor mij om nieuwe verpleegkundigen en studenten een gepast opleidingstraject te bieden. Op regelmatige basis tracht ik een opleidingsdag specifiek voor het  operatiekwartier te organiseren.  In kleine groepjes geef ik eerst wat basisinformatie over anesthesie en nadien komt er ook iemand van sterilisatie of ziekenhuishygiëne spreken.

Ik ben ook volop bezig met het updaten van de infomap voor studenten aangezien er vanaf september weer heel wat nieuwe studenten gaan starten. 

Een bijkomend project is om de vroedkundigen van de materniteit een gepaste opleiding te bieden, zodat ook zij klaar zijn om zelfstandig mee te werken in de sectiozaal op materniteit. 

Wat me zo aantrok in het UZA is de open communicatie die hier heerst. Vanaf het eerste sollicitatiegesprek had ik reeds een klik, ik voelde me meteen een deel van het team.  Ik merk nu ook dat de afstand tussen medewerkers en leidinggevenden hier klein is: iedereen staat open voor overleg.  Ook aan wederzijds respect tussen de collega’s ontbreekt het niet. 

Het lean-project op het operatiekwartier is voor mij een totaal nieuw gegeven. Ik vind het echt boeiend om deel uit te maken van zo’n vernieuwende en veranderende omgeving. Elke dag weer zijn er andere uitdagingen en projecten die me prikkelen om verder te groeien in mijn job als opleidings- en projectverantwoordelijke.”