Saskia Tabak, administratief medewerker patiëntenbegeleiding

‘Humor is belangrijk om situaties te verwerken’

Patiënten kunnen voor sociale ondersteuning terecht bij de dienst patiëntenbegeleiding van het UZA. De persoon die hen daar als eerste ontvangt, is administratief medewerker Saskia.

“Na mijn stage als maatschappelijk assistente in het UZA, kon ik meteen beginnen aan een reeks zwangerschapsvervangingen. Zo heb ik twee jaar lang zes maanden gewerkt, één maand thuis, dan weer zes maanden werken … tot ik in 1994 een vast contract kreeg.  

 ‘Mijn achtergrond komt van pas’
Nadat ik mijn tweede kindje had gekregen, wilde ik halftijds beginnen te werken. Dat kon toen nog niet als maatschappelijk assistent dus ben ik overgeschakeld naar een andere functie binnen patiëntenbegeleiding. Als administratief medewerker heb ik nog steeds het eerste contact met de patiënten of hun familieleden. Mijn sociale achtergrond komt daarbij wel goed van pas. Vaak kan ik bepaalde vragen zelf al beantwoorden vanuit mijn eerdere ervaring.

Geduld en vriendelijk blijven
Mensen komen vaak in een crisissituatie bij ons terecht. Als ze dan ook van ons nog een negatieve boodschap krijgen, laaien de emoties soms hoog op. Gelukkig kan ik dan het nodige geduld opbrengen en vriendelijk blijven. Anderzijds word ik soms positief verrast door mensen die me uitgebreid bedanken voor de moeite. Dat gebeurt niet zo vaak, want meestal vindt men het vanzelfsprekend.

Humor is belangrijk
Ons team bestaat uit zo’n twintig collega’s: een toffe groep. Met een aantal onder hen spreek ik ook buiten het werk af, soms met de kinderen erbij. We hebben veel aan elkaar en lachen veel. Humor is belangrijk op onze dienst om bepaalde situaties te kunnen verwerken.”