Guy Hubens, adjunct-diensthoofd

"De studenten houden me scherp"

Prof. dr. Hubens werkt al twintig jaar in het UZA. Hij maakte de opkomst van de minimaal-invasieve heelkunde mee, en geeft zijn kennis nu door aan studenten geneeskunde.

“Er is veel veranderd op twintig jaar tijd: de gebouwen hebben een hele metamorfose ondergaan, er zijn veel nieuwe collega’s bijgekomen,… Maar wat altijd gebleven is, is de laagdrempeligheid tussen collega’s. Je kan altijd bij elkaar binnenstappen met een vraag, of voor advies.

Het UZA, een dorp

Ook de ‘dorpsmentaliteit’ van het UZA was er van bij het begin was en is noot echt verdwenen. Veel artsen die hier werken hebben ook aan de UA gestudeerd. Dat versterkt het gevoel van samenhorigheid: het ‘Antwerpse gevoel’. Dat, en het feit dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: het welzijn van de patiënt.

Steeds minder invasief

Ook op geneeskundig vlak is er veel veranderd. Ik heb de opkomst en de ontwikkeling van de zogeheten ‘minimaal-invasieve heelkunde’ meegemaakt. Dat wil zeggen dat we een veel kleinere incisie maken dan bij een conventionele ingreep. Ook in de toekomst blijft dat de tendens.

Lesgeven

Naast het geneeskundig aspect haal ik ook veel voldoening uit het lesgeven. De studenten houden me scherp en dat academische luik zorgt er voor dat je niet vastgeroest geraakt in één gebied."