Jacky Cornelis, verpleegkundige invasieve cardiologie

"Patiënten op hun gemak stellen"

Jacky vierde in 2011 zijn tienjarig jubileum in het UZA. Nadat hij eerst zeven jaar op de afdeling diabetologie had gewerkt, maakte hij drie jaar geleden de overstap naar het kathlab.

Patiënten geruststellen

Patiënten komen bij ons voor een hartkatheterisatie. De meeste mensen zijn toch wat ongerust voor dit onderzoek. Ik vind het dan ook belangrijk om de patiënten zo veel mogelijk op hun gemak te stellen, zonder de waarheid te verbloemen. Het heeft geen zin om te zeggen dat het geen pijn zal doen, als je weet dat het wel pijn kan doen. Vooral de eerste prik van het onderzoek is lastig, maar nadien is het onderzoek - als het meezit - pijnloos. Meestal vertel ik de patiënt dat de meeste mensen vooraf wel schrik hebben, maar dat ze achteraf zeggen dat het wel meeviel. Dat aanvaardt men.

Wetenschappelijk karakter

Wat mij tien jaar geleden aantrok in het UZA, en vandaag nog steeds, is het wetenschappelijk karakter. Eerst werkte ik zeven jaar op diabetologie. Daar vertaalde zich dat in het gebruik van de nieuwste types insuline, en in studies die gevoerd werden. Ook op het kathlab worden voorturend nieuwe dingen getest. Wat het werk ook boeiend maakt, is dat je de kans krijgt om je te specialiseren. Afhankelijk van je interesses, groei je stelselmatig naar een bepaalde specialisatie toe. In het begin lijken al die procedures aartsmoeilijk. Daarom zeg ik aan nieuwe collega’s: geef niet te snel op!