Jasmina Mujan, zorgkundige chronische dialyse

"Zitten is niks voor mij"

Jasmina woont al twintig jaar in België, maar haar diploma klinisch laborant dat ze behaalde in ex-Joegoslavië werd hier niet erkend. Ze schoolde zich om tot zorgkundige via het UZA en werkt intussen al twee jaar op de afdeling chronische dialyse.

“Van opleiding ben ik eigenlijk klinisch laborant. Ik behaalde mijn diploma in mijn vaderland, ex-Joegoslavië, maar dat wordt hier in België niet helemaal erkend. Na een bijkomende opleiding tot logistiek assistent kwam ik via mijn stage hier in het UZA terecht.

Opleiding zorgkundige

Tijdens mijn zwangerschap werd het werk van logistiek assistent te zwaar voor mij en zo kwam ik terecht op de afdeling dialyse. Toen ben ik gestart met een opleiding tot zorgkundige, gedurende zes maanden één dag per week, georganiseerd door het UZA. Inmiddels ben ik al twee jaar zorgkundige op de dialyse.

Geen zittende job

Het werk van een zorgkundige op dialyse is heel actief, je bent constant aan het rondlopen. Gelukkig maar, want een zittende job is niets voor mij. Onze werkdag start al vroeg, rond 7 uur. Dan brengen we de toestellen in orde voor de dialyse en bereiden we het ontbijt voor. Wanneer de patiënten geïnstalleerd en aangesloten zijn, brengen we hen het ontbijt en een tasje koffie of thee. We kennen de patiënten intussen al zo goed, dat we niet meer hoeven te vragen of ze melk en suiker in de koffie nemen. Tussendoor plaats ik bestellingen van materiaal, loop ik even naar de apotheek of het bloedtransfusiecentrum en dan nog even langs het labo. ’s Middags helpen we de patiënten weer met het eten, en na de dialyse is het tijd om de toestellen te ontsmetten en alles in orde te brengen voor de volgende dag.

Een aanrader

Ik hou ook van de vele sociale contacten. Patiënten komen hier soms voor jaren en zo bouw je een band met hen op. En ook tussen de collega’s is er een goede sfeer. Iedereen is erg professioneel en doet zijn best voor de patiënt. Intussen werken hier ook twee van mijn familieleden: mijn nicht, die trouwens ook mijn allerbeste vriendin is, en de vrouw van mijn neef. Een job in het UZA kon ik hen alleen maar aanbevelen!