Teamleidster schoonmaak Linda Picqueur

"Het respect dat je hier krijgt, is enorm"

Een half jaar geleden nam Linda de beslissing om haar job van technisch medewerkster bij een vorige werkgever in te ruilen voor de job van teamleidster van de schoonmaakploeg in het UZA. Ze vervoegde een hondertwintigkoppig team en dat bleek een uitdaging van jewelste.

Waaruit bestaat je takenpakket?

“Heel wat tijd gaat naar het maken van de planning. Er zijn 120 schoonmaakmedewerkers die werken in drie ploegen: een ochtend-, dag- en avondploeg. Die allemaal ingepland krijgen ligt niet voor de hand, want de planning verandert constant. Ik leid ook alle beginnende schoonmaakmedewerkers op: schoonmaken in een ziekenhuis is heel anders dan in een hotel of in een bedrijf. Eerst geef ik de opleiding in theorie, daarna ga ik met hen mee naar de werkvloer.”

“Een typische werkdag is heel druk en duurt vaak lang, maar toch ga ik altijd met een goed gevoel naar huis. Op het einde van de dag zie je namelijk het resultaat van je inspanningen. De verbetering is merkbaar.”

Welke kwaliteiten moet je hebben als teamleidster?

“Veel geduld”, zegt Linda zonder aarzelen. “Het schoonmaakteam bestaat uit zestien verschillende nationaliteiten. Het gebeurt wel eens dat begrippen anders verstaan worden, zodat je altijd twee keer moet checken of je elkaar goed hebt verstaan. Doorzettingsvermogen heb je ook nodig. Tot slot moet je een luisterend oor kunnen bieden! Het is een job met een uitgesproken sociaal karakter. Dat aspect is zeker niet te onderschatten.”

Hoe zou jij de vacature van teamleider schoonmaak verkopen aan geïnteresseerde kandidaten?

“Hier in het UZA krijg je enorm veel respect”, zegt Linda. “Het UZA is ook een heel open omgeving en dat merk je aan de manier waarop mensen met elkaar communiceren, op elk niveau van de organisatie. Tot slot krijg je hier heel wat ondersteuning en opleiding om de job tot een goed einde te brengen.”