Plastisch chirurgen

"De drempel is verlaagd"

Thierry Tondu en Filip Thiessen vonden hun roeping in de plastische chirurgie. Wat hen vooral aantrok in dit specialisme, is de variatie tussen esthetische en reconstructieve ingrepen.

“Plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie is een heel ruime discipline. In principe kan men bij ons voor alle soorten ingrepen terecht, behalve voor handchirurgie. In de praktijk gebeuren er iets meer reconstructieve ingrepen in het UZA, maar we zien ook patiënten voor esthetische ingrepen. Het is wel belangrijk dat elke reconstructieve ingreep ook een esthetisch aspect heeft. Elke reconstuctie moet een zo mooi mogelijk esthetisch resultaat behalen.
We merken wel in de dagelijkse praktijk dat de drempel om naar de plastisch chirurg te komen de laatste tijd lager is geworden. Veel mensen komen initieel louter informatief op consultatie. Deze patienten zien we vaak gedurende een tijd niet terug, om nadien toch terug te komen om een bepaalde ingreep te laten uitvoeren. Op zich is het goed dat mensen die bedenktijd nemen. In een eerste gesprek krijgt men heel veel informatie. De vragen komen na zo’n gesprek niet meteen, maar vaak pas nadien. Vandaar dat we altijd een tweede consultatie inplannen.

Sinds januari 2011 gebruiken we in het UZA regelmatig de nieuwste techniek om borstreconstructies uit te voeren We gebruiken huid en vetweefsel van de onderbuik, dat we microchirurgisch transplanteren naar de thorax om de borst te reconstrueren. Bij deze vernieuwende techniek worden de onderliggende buikspieren niet beschadigd.

Wat ons vooral aantrekt in het specialisme plastische chirurgie, is dat we op heel het lichaam kunnen opereren. Zowel in het aangezicht, de borsten, de benen,… dat heb je minder bij andere specialismen, waar men zich meer concentreert op één lichaamsdeel of orgaan. Ook de variatie tussen de esthetische en de reconstructieve ingrepen is erg belangrijk. Dat zorgt voor een mooie afwisseling in ons beroep.”