Psycholoog Vera Callebaut

"Van het begin betrokken bij de patiënt"

Vera werkt als psycholoog zowel op de pijnkliniek als op de afdeling oncologie. Daarnaast maakt ze ook deel uit van het palliatief support team. ”Ik volg patiënten individueel op maar ben daarnaast ook bezig met projecten die betrekking hebben op de psycho-sociale zorg binnen het ziekenhuis.”

Toen ik aan de universiteit studeerde kwam het vak gezondheidspsychologie amper aan bod. Wilde je die richting uit gaan, dan moest je jezelf bijscholen door middel van specifieke literatuur en intervisie met andere psychologen. Uit opleidingen heb ik heel wat elementen opgepikt en omgevormd naar mijn vakgebied. Op die manier heb ik me verder gespecialiseerd. Nu kan je je wel specialiseren door bijvoorbeeld het postgraduaat onco-psychologie te volgen.

De functie is ontzettend geëvolueerd ten opzichte van de beginjaren. Door mijn samenwerking met meerdere diensten werd mijn inbreng toen beperkt tot die patiënten waar de nood het hoogst was. Over de jaren heen zijn op deze diensten gelukkig extra psychologen bij gekomen, wat maakt dat we nu van bij het begin betrokken kunnen worden bij de behandeling van vele patiënten. Er kan nu ook meer tijd besteed worden aan de samenwerking met verpleegkundigen, artsen, zorgkundigen en de medewerkers van de sociale dienst.

In de toekomst zal de psycholoog zich ook meer richten op de opvolging van de patiënt na een oncologische behandeling. Patiënten zouden systematisch gezien en geëvalueerd moeten worden op het einde van hun behandeling. Veel patiënten voelen zich na behandeling nog niet klaar om in de ‘gezonde’ wereld te stappen.”