Roger Boulonne, projectingenieur

“Nu veel meer sociaal contact”

De medische zorg die het UZA aanbiedt, wordt steeds gespecialiseerder. Met als gevolg dat het aantal medische apparaten elk jaar stijgt. Een van de mensen die al die toestellen in optimale staat houden, is projectingenieur Roger Boulonne.

“Toen ik in 1980 startte op de dienst intensieve zorgen - met mijn vers diploma ingenieur elektronica op zak - waren er daar slechts twee afdelingen met elk zes bedden. Vandaag bestaat de dienst uit 75 bedden en zijn er vier technici actief. De eerste spuitinfuustoestellen waren nog mechanisch. Zo kon je een spuitpomp alleen maar instellen op 1, 3, 5 of 10 ml. Daar tussen was niets mogelijk. Verder waren er nog monitoringtoestellen, met enkel een EKG-signaal en een invasief bloeddruksignaal. Er was wel al een elektronisch patiënten data managementsysteem aanwezig. Het extern geheugen van 50 Mb had toen de grootte van een wasmachine.

Een toestel herstellen was geen sinecure. Als er een toestel stuk was, werd er een briefje “kapot” opgekleefd. De technicus moest toen zelf het hele toestel nakijken om te zien wat er juist kapot was. Dan pas kon begonnen worden met de herstelling. We voerden de herstellingen toen nog uit in een apart technisch labo.

Nu hebben alle toestellen een soort laptop, die enkel geschikt is voor de functie waarvoor het toestel gebouwd werd. Voor elk toestel wordt nu een logboek bijgehouden. Als er iets misloopt kan de technicus perfect opvolgen wat er allemaal al gebeurd is. Zo kunnen we makkelijker zien wat er is misgelopen en verloopt het herstel vlotter.

Met de jaren zijn er steeds meer toestellen gekomen, maar ook steeds meer verschillende soorten toestellen. De technicus moet altijd een opleiding bij de constructeur volgen als er een nieuw toestel wordt aangekocht. Hij krijgt dan een certificaat dat bevestigt dat hij bekwaam is om herstellingen uit te voeren.

De medische toestellen zijn complexer geworden en bieden meer mogelijkheden voor artsen en verpleegkundigen. Een belangrijk deel van ons takenpakket is dan ook  de technische ondersteuning aan het bed van de patiënt. We zijn een belangrijk deel van het ganse team geworden. Dat vind ik zelf een grote, aangename en uitdagende verandering.”