Stijn Verhulst, staflid pediatrie

‘Er heerst een losse, open sfeer’

Elk jaar starten zo’n 15 nieuwe stafleden in het UZA. Hoe ervaren zij de eerste maanden op hun dienst? Hoe verloopt de samenwerking met collega’s? We vroegen het aan prof. dr. Stijn Verhulst, die sinds 2011 als staflid op pediatrie werkt.

“Voor ik als staflid in dienst kwam, maakte ik al kennis met het UZA als vrijwillig medewerker, en later als arts-specialist in opleiding (ASO). Je loopt als ASO stage in verschillende ziekenhuizen. Dat ik nadien bij het UZA aan de slag ging, was evident voor mij. Ik ben heel onderzoeksgericht en dan is een universitair ziekenhuis uiteraard de ideale plaats om te werken. Ik kende ook al heel wat medewerkers binnen het ziekenhuis.

Gedurende mijn opleiding ben ik steeds in een gemotiveerde groep artsen en verpleegkundigen terechtgekomen. Dat op zich is heel bepalend geweest in de beslissing waar ik zou werken. Die goede sfeer vind ik nog steeds terug op onze dienst. De drempel om elkaar aan te spreken is heel laag. Er heerst een heel losse, open sfeer.

Sinds 2011 werk ik als kinderarts in het slaapcentrum, waar ik me toeleg op wiegendoodscreening, gedragsmatige slaapstoornissen, slaapapneu, inslaapproblemen en dergelijke meer. Daarnaast ben ik ook één van de drie kinderlongartsen binnen het UZA.

Opmerkelijk voor het UZA is dat jonge artsen bevraagd worden, dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze op die manier mee het beleid kunnen bepalen. Tegenwoordig wordt iedereen die start uitgenodigd door de medische raad om kennis te maken. Stafleden stellen zichzelf dan voor en kunnen hun verwachtingen formuleren. Die openheid wordt erg gewaardeerd door beginnende stafleden.”