studieverpleegkundige Sisca Kohl

"Ik draag mijn steentje bij aan innovatie"

Zonder klinische studies geen vooruitgang in de geneeskunde. En zonder patiënten geen klinische studies. Toch is niet elke patiënt happig om in een studie te stappen. Studieverpleegkundige Sisca Kohl stelt hen op hun gemak en biedt hen zoveel mogelijk comfort en stabiliteit.

 

‘Als studieverpleegkundige behartig ik niet alleen de verpleegkundige kant van klinische studies rond longkanker, maar ook de administratieve kant. Dit gaat van het nemen en opsturen van allerlei stalen, tot het invoeren van gegevens in een databank. Die combinatie van administratieve taken en patiëntencontact spreekt me erg aan.

Patiënten die positief reageren op de nieuwe medicatie blijven meestal lang in het onderzoek. Je leert hen beter kennen. Bovendien heb ik ook veel contact met de bedrijven die de onderzoeken laten uitvoeren. Zij geven steeds een gedetailleerde en interessante briefing over het onderzoek in kwestie. Ik bezorg hen op mijn beurt informatie over de patiënten en het onderzoek.

Het is belangrijk om de patiënten goed duidelijk te maken waar ze aan beginnen. Een klinische studie vergt heel wat inspanning van de deelnemers, en het draait niet altijd positief uit. Daarom is het belangrijk om de patiënt zo veel mogelijk comfort en stabiliteit te geven. Dat kan onder meer door een goede planning. Ik tracht steeds een compromis te vinden tussen de korte deadlines, die heel wat stress kunnen veroorzaken, en het comfort voor de patiënt.

Ik vind het leuk om te weten dat ik niet enkel de patiënten zelf help, maar ook mijn steentje bijdraag aan de innovatie in de zorgsector. Klinische studies helpen immers om medicijnen te ontwikkelen of bijvoorbeeld om de juiste dosis voor de patiënt te vinden. Zo draag ik bij tot de zorg van morgen.’