Verhalen

"Ik krijg zowel van de kinderen zelf als van de ouders enorm veel voldoening."

Sinds juli 2017 werkt Lotte Marnef als pedagogisch medewerker in het UZA. Dag in dag uit, probeert ze iets moois of iets positief te kunnen brengen zodat kinderen en hun ouders het ziekenhuis ook met iets leuks kunnen associëren.

Ik kruip in de rol van “Sherlock Holmes” in de zoektocht naar een passende diagnose

Radiologie speelt bijna altijd een essentiële rol in het traject van de patiënt doorheen het ziekenhuis. Vaak zijn er immers beelden nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen. Dr. Astrid Van Hoyweghen volgde een deel van haar opleiding tot radioloog in het UZA. Ondertussen is ze als staflid op de dienst radiologie een belangrijke schakel in het oplossen van de puzzel naar een juiste diagnose.

“Voeling met medewerkers, overtuigingskracht en kennis zijn onmisbaar voor verandering”

Het UZA is een organisatie die voortdurend in verandering is, het project ‘Poli 2020’ is daar een voorbeeld van. Change manager Stijn Slootmans maakt deel uit van de nieuwe afdeling ‘kwaliteit en lean’ en probeert optimaliseringstrajecten zoals deze in goede banen te leiden.

"We coachen medewerkers in het streven naar kwaliteit."

Bruggen bouwen tussen ‘theoretisch kwaliteitsdenken’ en ‘de integratie van kwaliteit en patiëntveiligheid op de werkvloer’ is Ingrid haar streven. Als coördinator van de vernieuwde afdeling ‘Kwaliteit en Lean’, ondersteunt ze samen met haar teamleden alle UZA-medewerkers op weg naar kwaliteitsvolle zorg.

“Het geeft enorm veel voldoening als je een verzekeringsdossier voor een patiënt in orde kan brengen”

Het hebben van een ziektekostenverzekering lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet voor iedereen. Wanneer een patiënt niet of onvoldoende verzekerd is, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Gelukkig heeft het UZA experten in huis zoals Pascale en haar collega’s die waken over de verzekerbaarheid van patiënten.

‘‘Yes I did it!’’

Sylvie Hopchet, opnamecoördinator in het UZA, nam dit jaar voor het eerst deel aan de short run van de Antwerp 10 miles. Vorig jaar maakte ze voor het eerst kennis met de 10 Miles, niet als loper maar wel als helper in de UZA VIP-tent. Al de enthousiaste  UZA-lopers die toen één voor één de tent binnenkwamen gaven haar een sfeer van verbondenheid, van samen gaan voor hetzelfde doel. Precies dat engagement prikkelde haar om dit jaar zelf mee te lopen.

‘Verpleegkundigen zijn een onmisbare schakel in het leveren van kwaliteitsvolle zorg.’

Als academisch ziekenhuis leiden we heel wat toekomstige medewerkers in eigen huis op. Kaat Siebens is sinds mei 2016 verpleegkundig afdelingshoofd maar ze is niet aan haar proefstuk in het UZA toe… Zij is helemaal “eigen kweek” en vertelt ons meer over haar carrièrepad.

“Men kan een algemene gift doen of een specifiek project steunen.”

Wetenschappelijk onderzoek onderscheidt het UZA van algemene ziekenhuizen en zorgt ervoor dat we kunnen blijven innoveren. Zonder de nodige financiering is dit onmogelijk. Om het onderzoek nog verder en sneller vooruit te helpen, heeft het UZA sinds kort een fondsenwerver, Ann Verbeeck in huis. Maar wat is fondsenwerving nu juist? Wat wordt er met giften gedaan? En hoe kan fondsenwerving een zaak worden van iedereen? Ann Verbeeck geeft een woordje uitleg.

"Hematologie is een beetje detective spelen: door te puzzelen en na te denken kan je uit de onderzoeken een diagnose stellen."

Als academisch ziekenhuis leiden we heel wat toekomstige medewerkers in eigen huis op. Dr. Sébastien Anguille is sinds 1 oktober staflid op de dienst hematologie.

“Elke dag weer zijn er nieuwe uitdagingen en projecten die me prikkelen om verder te groeien in mijn job.”

Als academisch ziekenhuis leiden we heel wat toekomstige medewerkers in eigen huis op. Maar er zijn ook heel wat nieuwe collega’s die elders het klappen van de zweep leerden, zoals kersvers opleidings- en projectverantwoordelijke Punitha Vandenbempt.

‘Wij zijn de cruciale schakel tussen de patiënt en de afdeling’

In de inkomhal van het UZA zijn zij het eerste aanspreekpunt voor wie als patiënt of bezoeker in het ziekenhuis aankomt. Vriendelijk en behulpzaam helpen ze iedereen op de juiste weg. Maar de onthaalbedienden doen nog zo veel meer dan dat, vertelt Mieke. 

‘Onderweg stel ik de patiënt gerust over het onderzoek dat hem te wachten staat’

Moet je als gehospitaliseerde patiënt naar een onderzoek gebracht worden? Dan staan de medewerkers van het intern patiëntentransport voor je klaar. Kenny en zijn collega’s zorgen ervoor dat elke patiënt veilig en efficiënt op zijn bestemming geraakt. 

“We leren van elkaar”

Op de personeelsdienst van het UZA vervullen de personeelsconsulenten een cruciale rol. Zij staan in voor het algemeen personeelsbeheer en vormen het eerste aanspreekpunt voor medewerkers. Personeelsconsulent Diane werkt al 30 jaar in het UZA. Lees haar verhaal.

‘Mijn stagebegeleider gaf me vertrouwen aan de operatietafel’

Toen Tom zijn stage deed in het UZA, werd hij begeleid door opleidingsverantwoordelijke Miranda. Zij inspireerde hem om voor het operatiekwartier te kiezen. 

‘Snelle diagnose en behandeling’

De hartkatheterisatiedienst van het UZA is één van de grootste in België. Een gespecialiseerd team van interventiecardiologen, invasieve cardiologen, verpleegkundigen, technici en medische secretaresses staat 24/24u klaar voor dringende diagnostiek en behandeling van hartziekten. Wilfried is verpleegkundige in het kathlab. Lees hier zijn verhaal.

'Het UZA is een ambitieuze organisatie, daar word je in meegezogen.'

De dienst oncologie is de voorbije jaren sterk gegroeid. Sinds 2006 maakt prof. Pol Specenier deel uit van een uitgebreid team van kankerspecialisten. Een terugblik op de voorbije tien jaar. 

‘Mensen meer bewust maken van hun stemgebruik’

Wat is er mooier dan van je hobby je beroep kunnen maken? Of je hobby en je beroep te kunnen combineren? Voor UZA-logopediste Hermien betekende dit een mooie wisselwerking tussen zang en ziekte. Lees haar verhaal.

‘Ik ben de stem achter de intercom’

‘Aandacht, aandacht; wil de eigenaar van de wagen met nummerplaat 1-AAA-000 zijn wagen aub meteen verplaatsen. U hindert de ziekenwagens.’ Wanneer zulke berichten worden omgeroepen in het ziekenhuis, is het meestal Gina die achter de microfoon zit.

'Ik probeer rust uit te stralen’

Kristel viert dit jaar haar 20-jarig jubileum in het UZA. Wat zijn de belangrijkste aspecten van haar job? Hoe ziet haar werkdag eruit? En hoe valt het mee om in shiften te werken?

‘De waardering van de patiënten, daar doe je het voor’

Iris werkt al vier jaar als studiecoördinator in het UZA. Haar kerntaak is het begeleiden van patiënten die deelnemen aan  een klinische studie en opgenomen zijn op oncologie.

'Sta open voor nieuwe dingen en pak alle kansen aan. Het UZA maakt dat allemaal mogelijk.'

An werkt al 30 jaar in het UZA en heeft veel ervaring opgebouwd. Deze ervaring kan ze gebruiken op momenten dat er iets onverwacht optreed. Lees haar verhaal en kom meer te weten over het werk als verpleegkundige op de mammografie. 

'Mensen helpen zit in mijn bloed'

Valerie is allebehalve een groentje in haar vak, maar wel nog relatief nieuw in het UZA. Vijf jaar geleden ruilde ze haar job als vaste nachtverpleegkundige in voor een plekje in de UZA-pool. 

‘Het doet me deugd wanneer een patiënt zich beter voelt’

Amina viert dit jaar haar 20-jarig jubileum in het UZA. Hoe ze terugkijkt op die periode? Met heel veel warmte en enthousiasme. Zowel haar collega’s als haar patiënten geven haar elke dag weer energie om er tegenaan te gaan. Lees haar verhaal.

‘Wij zorgen voor continuïteit tijdens de nacht’

In een ziekenhuis wordt dag en nacht gewerkt. Op elke afdeling is er minstens één nachtverpleegkundige om de patiëntenzorg te waarborgen. Maar wanneer het onverwacht druk wordt, komen de collega’s van het loopwaakteam ter hulp. Als unitverantwoordelijke zorgt Tom ervoor dat alles ’s nachts vlot verloopt. 

“Het wederzijds respect is met de tijd gegroeid”

Vanessa werkt sinds tien jaar als medisch secretaresse op de dienst thorax- en vaatheelkunde. In die periode groeide haar takenpakket en werd ze een vertrouwd gezicht voor de patiënten.

‘Veilig omgaan met informatie en bedrijfsmiddelen’

Achter de schermen van een ziekenhuis huist een heel netwerk van servers en netwerken die de data en informatie beheren, opslagen en verdelen. Dat gaat vaak om heel gevoelige patiënteninformatie en bedrijfsinformatie. De persoon die hierover waakt in het UZA, is informatieveiligheidsconsulent Filip Goyens.

“We zijn gegroeid in de opvang van de ouders”

Op de intensieve neonatale zorg worden de meest kwetsbare van onze patiënten verzorgd: te vroeg geboren kindjes en zieke pasgeborenen.  We behandelen en verzorgen jaarlijks ongeveer 350 pasgeboren baby’s. Ze zijn daar in goede handen, van ervaren verpleegkundigen zoals Inge.

“Patiëntencontact en wetenschappelijk onderzoek: een ideale combinatie!”

Veel longpatiënten komen vroeg of laat terecht op de longfunctie-afdeling, waar hun luchtwegen via allerlei onderzoeken worden getest. Enthousiaste nieuwkomer binnen het team is Karlien Vandeneynde.

'Goed slapen is erg belangrijk'

In het slaapcentrum van het UZA kunnen volwassenen en kinderen terecht om een diagnose van hun slaapprobleem te stellen. Anita is één van de verpleegkundigen die ervoor zorgen dat de patiënten er zich snel thuis voelen, wat het onderzoek ten goede komt.

‘Voor de zieke mensen doe ik mijn uiterste best’

5 jaar geleden startte het UZA met het insourcen van de schoonmaak. Uitgangspunt: eigen UZA-medewerkers zijn nauwer betrokken bij de organisatie en leveren vanuit dat engagement ook beter werk. Marie-Spès was er van bij het begin bij. We vragen haar naar haar ervaringen tijdens deze eerste 5 jaar.

‘Wij waren echte voortrekkers met onze multidisciplinaire aanpak’

Wie het woord ‘gedreven’ opzoekt in het woordenboek, komt uit bij Magda Thomas. Met veel vuur vertelt ze over haar 20 jaar op de dienst cardiale revalidatie van het UZA.

‘Je moet kritisch blijven’

Carl werkt als kinesist op de dienst fysische geneeskunde van het UZA. Hij begeleidt er patiënten met rugklachten die naar hem worden doorverwezen. 

‘Humor is belangrijk om situaties te verwerken’

Patiënten kunnen voor sociale ondersteuning terecht bij de dienst patiëntenbegeleiding van het UZA. De persoon die hen daar als eerste ontvangt, is administratief medewerker Saskia.

‘Ik kan niet stilzitten, dus deze job is ideaal’

Om een ziekenhuis draaiende te houden, is er een goede logistieke ondersteuning nodig. Goederen en medicijnen van en naar de afdelingen brengen, de post verdelen, bestellingen plaatsen… Belkacem is één van de 25 logistieke medewerkers die ervoor zorgen dat alles op zijn plaats terechtkomt.

“Duidelijke afspraken en wederzijds vertrouwen zijn cruciaal voor de samenwerking met de media”

De voorbije maanden kon je op VTM het programma ‘Prematuurtjes’ volgen, met ontroerende en aangrijpende verhalen over te vroeg geboren baby’s en hun ouders. Deze reeks werd opgenomen op de intensieve neonatale zorg in het UZA. Ook voor de artsen en verpleegkundigen op de afdeling was het even wennen aan de aanwezigheid van de camera’s. Dr. David Van Laere vertelt hoe hij deze media-aandacht heeft ervaren.

“Het UZA is een aangename werkomgeving met getalenteerde medewerkers”

Doe het haar maar eens na: mama worden van vier kinderen, met een voltijdse job als arts in het UZA, en dan tussendoor ook nog even doctoreren. Ja hoor, dokter Sevilay Altintas is een straffe dame!

‘Comedy werkt drempelverlagend’

Na haar stage in het UZA stond het voor Annelies al vast dat ze hier wilde komen werken. Enkele jaren later is haar droom werkelijkheid geworden. Sinds enkele maanden werkt ze op de afdeling neurologie en fysische geneeskunde. Toch heeft ze haar studentenleven nog niet helemaal afgezworen: ‘Als bestuurslid organiseer ik nu mee de uitstap naar de UZA Comedy Clinic’.

‘Het lesgeven aan jonge studenten houdt me scherp’

Als gastdocent op hogescholen lesgeven, masterproeven en projecten begeleiden, jobbeurzen bijwonen,…  het is voor heel wat UZA-medewerkers een normale zaak. Voor het UZA zijn ze des te belangrijker, want die enthousiaste medewerkers dragen bij tot onze uitstraling als innovatief topklinisch centrum en aantrekkelijke werkgever. Patrick Lauwers is één van hen. Hij is actief als gastdocent en als bestuurslid van de Belgische Vereniging voor Vaatchirurgie.

'Hier werken is een droom die in vervulling gaat'

Op 18-jarige leeftijd beslissen wat je voor de rest van je leven gaat doen is niet altijd gemakkelijk. Vaak beseffen mensen pas op latere leeftijd wat ze écht willen doen. Zo ook Nele Camps die na haar studie schoonheidsverzorging besliste om haar hart te volgen en de studie vroedkunde aanvatte.

‘Een heel team zorgt voor onze nierpatiëntjes’

Kinderen die met nierproblemen in het UZA terecht komen, kunnen rekenen op de beste zorgen van een gans team. Dankzij dit fantastische teamwork komt Dominique elke dag met plezier werken. Vijf jaar geleden kwam ze vast in dienst.

'Als het UZA verandert, verander ik mee.'

Als directiesecretaresse doe je niet één job, maar combineer je veel taken. Organiseren, communiceren en coördineren vatten het goed samen. Chris vindt het belangrijk om mee te evolueren met het UZA.

‘We hebben brede schouders nodig’

Laila staat aan het hoofd van het callcenter van het UZA, waar men centraal de afspraken verzorgt voor bepaalde diensten. Haar medewerkers krijgen soms met uitdagende situaties te maken.

‘Er heerst een losse, open sfeer’

Elk jaar starten zo’n 15 nieuwe stafleden in het UZA. Hoe ervaren zij de eerste maanden op hun dienst? Hoe verloopt de samenwerking met collega’s? We vroegen het aan prof. dr. Stijn Verhulst, die sinds 2011 als staflid op pediatrie werkt.

“Nu veel meer sociaal contact”

De medische zorg die het UZA aanbiedt, wordt steeds gespecialiseerder. Met als gevolg dat het aantal medische apparaten elk jaar stijgt. Een van de mensen die al die toestellen in optimale staat houden, is projectingenieur Roger Boulonne.

"Elke patiënt is anders"

Anne werkt als verpleegkundige op de dienst radiologie. Dankzij een gunstige uurregeling, heeft zij een goede balans gevonden tussen werk en gezin.

‘Per donor kunnen twee of meer patiënten geholpen worden’

Wat houdt de functie van weefseltechnoloog precies in? Jeroen vertelt ons wat hij doet en waarom hij zijn job zo graag doet.

"Ik heb veel kansen gekregen"

Dat je in het UZA altijd kan doorgroeien en bijscholen, daar is Christel het levende bewijs van. Tijdens haar carrière veranderde ze al twee keer van job en zo leerde ze heel veel collega's kennen.

"Van het begin betrokken bij de patiënt"

Vera werkt als psycholoog zowel op de pijnkliniek als op de afdeling oncologie. Daarnaast maakt ze ook deel uit van het palliatief support team. ”Ik volg patiënten individueel op maar ben daarnaast ook bezig met projecten die betrekking hebben op de psycho-sociale zorg binnen het ziekenhuis.”

"De rol van apotheker neemt aan belang toe"

Tijdens haar studie voor ziekenhuisapotheker kwam Valerie in het UZA terecht om stage te lopen. Aansluitend kreeg zij meteen een vaste job aangeboden en dat is inmiddels alweer vijf jaar geleden. Intussen kon zij zich specialiseren in de bereiding van geneesmiddelen voor chemotherapie, en werkt zij mee aan de uitbreiding van de klinische farmacie.

Het leven zoals het is achter de schermen van het UZA: de apotheek.

"De drempel is verlaagd"

Thierry Tondu en Filip Thiessen vonden hun roeping in de plastische chirurgie. Wat hen vooral aantrok in dit specialisme, is de variatie tussen esthetische en reconstructieve ingrepen.

"Het eureka-moment"

Wat begon als een moedige persoonlijke beslissing, leidde voor Nadia tot een succesvolle carrièreswitch. Van arts in het Verenigd Koninkrijk tot wetenschappelijk medewerker in het UZA.

"Het respect dat je hier krijgt, is enorm"

Een half jaar geleden nam Linda de beslissing om haar job van technisch medewerkster bij een vorige werkgever in te ruilen voor de job van teamleidster van de schoonmaakploeg in het UZA. Ze vervoegde een hondertwintigkoppig team en dat bleek een uitdaging van jewelste.

"Zitten is niks voor mij"

Jasmina woont al twintig jaar in België, maar haar diploma klinisch laborant dat ze behaalde in ex-Joegoslavië werd hier niet erkend. Ze schoolde zich om tot zorgkundige via het UZA en werkt intussen al twee jaar op de afdeling chronische dialyse.

"Patiënten op hun gemak stellen"

Jacky vierde in 2011 zijn tienjarig jubileum in het UZA. Nadat hij eerst zeven jaar op de afdeling diabetologie had gewerkt, maakte hij drie jaar geleden de overstap naar het kathlab.

"Mijn medewerkers voldoende vrijheid geven"

Marc werkt in het UZA als hoofdverpleegkundige van de afdeling invasieve cardiologie. In deze functie combineert Marc de kunst van het delegeren met het bieden van een luisterend oor, het regelen van de administratie en het zoeken naar oplossingen waar nodig. Bovendien springt hij zelf ook nog regelmatig mee in op het kathlab. Gelukkig staat er een gemotiveerd team achter hem.

"Persoonlijke en flexibele benadering"

Hilde startte tien jaar geleden in het UZA op de dienst pediatrie, na een succesvolle stage. Intussen specialiseerde ze zich als muco-verpleegkundige en begeleidt ze klinische studies als study-nurse.

"De studenten houden me scherp"

Prof. dr. Hubens werkt al twintig jaar in het UZA. Hij maakte de opkomst van de minimaal-invasieve heelkunde mee, en geeft zijn kennis nu door aan studenten geneeskunde.

"Ik vind het fijn dat ik elke dag het resultaat van mijn werk zie."

Als hoofd van de technische dienst coördineert Dirk De Man onder andere de bouwwerken in en rond het UZA en stuurt hij een team van ingenieurs en technici aan. Hij is van opleiding industrieel ingenieur bouwkunde en werkt intussen vijftien jaar in het UZA.

"Een hart voor geluidsgolven"

Als medisch technoloog echocardiografie heeft Davy een hart voor geluidsgolven en de patiënt, en dit al 4 jaar lang.

"Iedereen die wilt, komt aan bod"

Als kind wilde Anouk 'ijsboerke' worden, maar jaren later aan de Lessius Hogeschool volgde ze toch een heel andere richting. Nu is ze hoofdaudiologe in het UZA.

"Elk kind krijgt een speciaal plekje in je hart"

Anne startte twintig jaar geleden als verpleegkundige op de afdeling pediatrie. Vandaag bestaat haar job grotendeels in het begeleiden van kinderen met diabetes.

"Teamspirit in crisissituaties'"

Al vijf jaar komt Nick elke dag met de fiets of te voet naar het werk, weer of geen weer. Dicht bij huis werken ziet hij als een groot voordeel. Maar zijn job als ICT projectleider heeft nog meer voordelen.

"Cijfers vertellen meer dan je denkt"

Kristien werkt sinds een jaar als statisticus in het UZA. Iedereen die in het UZA met onderzoek bezig is, kan bij haar komen aankloppen.

"Blijven bijleren"

Het voordeel van een universitair ziekenhuis is dat je hier veel kan bijleren. Je komt in aanraking met speciale pathologieën: patiënten die door andere ziekenhuizen naar hier worden doorverwezen. Ook het beschikbare materiaal is hier goed in orde en up-to-date. Wat me zo bevalt aan de dienst Cardiochirurgie, is dat hier ook patiënten liggen van de ‘medium care’. Dat zijn mensen die niet langer op de intensieve zorg hoeven te verblijven, maar toch nog onze speciale aandacht nodig hebben. Ik wil me graag nog verder specialiseren door nog een post-graduaat cardiologie te volgen. Die bijkomende opleiding kan je hier in het UZA volgen.

"Heel wat kansen om onszelf te ontplooien"

Multidisciplinair teamwerk is in het UZA meer dan een modewoord. Het samenbrengen van teams is niet alleen een must om kwalitatieve en vernieuwende patiëntenzorg te kunnen aanbieden. Ook op menselijk vlak is het een rijke bron. "De relatie tussen artsen en verpleegkundigen zit snor," klinkt het bij de medewerkers van de dienst pneumologie.

"Ik blijf me inwerken"

Als tiener verslond ze al artikels en boeken over ziektes en gezondheidszorg en vandaag kijkt ze gretig naar medische documentaires. De job van medisch secretaresse was Els dus op het lijf geschreven, een job die het administratieve met het medische combineert. 'Vooral het patiëntencontact zou ik niet kunnen missen', zegt Els.

"Mijn blik verruimen"

‘Mijn blik verruimen’. Werken en studeren combineren. Het lijkt geen makkelijke opdracht. Toch zijn er elk jaar opnieuw heel wat UZA-medewerkers die met steun van het ziekenhuis en hun collega’s met succes een studie afronden. Evi, verpleegkundige op intensieve zorg, is één van hen. ‘Het zal mijn blik als verpleegkundige alleen maar verruimen’, getuigt ze.

"Hier vind je rijkdom van leven"

Een kinderarts blijft ook na zijn werkuren kinderarts. UZA-pediater dr. Marek Wojciechowski bekent dat hij 's nachts regelmatig wakker schiet omdat een diagnose hem opeens duidelijk is. Toch moet er ook afstand blijven. Een gesprek met een gedreven kinderarts met dertig jaar ervaring. 

"Je ziet onmiddellijk resultaat"

 

"Je ziet onmiddellijk resultaat" Als ‘ancien’ zag Luc het ziekenhuis op dertig jaar tijd een heuse transformatie ondergaan. Niet alleen kwamen er meer gebouwen, bedden en medewerkers. Het is vooral de komst van nieuwe technieken die een grote vooruitgang betekenden in zijn job

 

"Ik draag mijn steentje bij aan innovatie"

Zonder klinische studies geen vooruitgang in de geneeskunde. En zonder patiënten geen klinische studies. Toch is niet elke patiënt happig om in een studie te stappen. Studieverpleegkundige Sisca Kohl stelt hen op hun gemak en biedt hen zoveel mogelijk comfort en stabiliteit.