Verpleegkundige Pieter Van Bree

"Blijven bijleren"

Het voordeel van een universitair ziekenhuis is dat je hier veel kan bijleren. Je komt in aanraking met speciale pathologieën: patiënten die door andere ziekenhuizen naar hier worden doorverwezen. Ook het beschikbare materiaal is hier goed in orde en up-to-date. Wat me zo bevalt aan de dienst Cardiochirurgie, is dat hier ook patiënten liggen van de ‘medium care’. Dat zijn mensen die niet langer op de intensieve zorg hoeven te verblijven, maar toch nog onze speciale aandacht nodig hebben. Ik wil me graag nog verder specialiseren door nog een post-graduaat cardiologie te volgen. Die bijkomende opleiding kan je hier in het UZA volgen.

Pieter Van Bree startte in juli 2009 op de dienst Cardiochirurgie en vertelt over zijn eerste ervaringen met het UZA. In een universitair ziekenhuis kan je meer bijleren

“Tijdens het tweede jaar van mijn opleiding heb ik hier stage gelopen, en dat is toen heel goed meegevallen. Daarna ben ik gedurende twee jaar weekendwerk blijven doen op de dienst waar ik nu werk. Ik kende het team dus al goed en heb bewust gekozen om op deze dienst te komen werken. Ook op mijn andere stageplaatsen heerste er een toffe werksfeer, maar het voordeel van een universitair ziekenhuis is dat je hier meer kan bijleren. Je komt in aanraking met speciale pathologieën: patiënten die door andere ziekenhuizen naar hier worden doorverwezen. Ook het beschikbare materiaal is hier goed in orde en up-to-date. Wat me zo bevalt aan de dienst Cardiochirurgie, is dat hier ook patiënten liggen van de ‘medium care’. Dat zijn mensen die niet langer op de intensieve zorg hoeven te verblijven, maar toch nog onze speciale aandacht nodig hebben. Ook met transplantatiepatiënten kunnen we doorgaans een goede band opbouwen, omdat ze hier vaak langere tijd verblijven. Ik wil me graag nog verder specialiseren door nog een post-graduaat cardiologie te volgen. Die bijkomende opleiding kan je hier in het UZA volgen.

Soms kunnen uitslapen doet deugd

Meestal doe ik de vroege shift, die doe ik het liefst, maar soms ook de late of nachtshift. Dat heeft dan weer als voordeel dat je kan uitslapen. De vroege shift begint met een ochtendbriefing van ongeveer een half uur, waar we een goed overzicht krijgen van de status van elke patiënt. Dat vind ik belangrijk: om goed te weten wat de parameters zijn en welke medicatie gegeven wordt. Daarna doen we de ochtendverzorging en doen de artsen hun toer. In de namiddag gaan we nog eens rond bij alle patiënten om de medicatie toe te dienen.

Je staat er niet alleen voor

“Van bij het begin ben ik heel goed opgevangen door alle collega’s van mijn team. Ik had niet het gevoel dat ik er alleen voorstond, en dat was toch wel geruststellend. Voor meer specifieke vragen kon ik altijd terecht bij mijn mentor-coach, Inne, een soort meter die je toegewezen krijgt wanneer je start in het UZA. Zij nam me de eerste dagen mee op sleeptouw, legde me de gang van zaken uit en volgde me ook op via een invulboekje. Gedurende een half jaar volgt zo’n mentor-coach je van nabij op, en daar heb je echt heel veel aan als starter binnen een organisatie als deze. Als ik wat meer ervaring heb opgedaan, wil ik me ook graag kandidaat stellen als mentor-coach van nieuwe medewerkers. Maar eerst moet ik zelf nog veel leren: ik leer nog elke dag bij!”