Weefseltechnoloog Jeroen Caremans

‘Per donor kunnen twee of meer patiënten geholpen worden’

Wat houdt de functie van weefseltechnoloog precies in? Jeroen vertelt ons wat hij doet en waarom hij zijn job zo graag doet.

‘Als weefseltechnoloog sta ik in voor het wegnemen van rotsbeenderen bij overleden donoren. Het rotsbeen, ook bekend als het slaapbeen, is het deel van de schedel waarin het trommelvlies en de gehoorbeentjes zitten. De rotsbeenderen worden bewerkt in een cleanroom. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes worden eruit gehaald en bewaard op formol. Pas na een kwaliteitscontrole door een NKO-arts, serologische testen en microbiële inactivatie worden de weefsels vrijgegeven voor gebruik. Alles is aan zeer strenge normen onderworpen. Het is een erg technische functie. Ik ga zelf naar de mortuaria en neem zelf  de organen weg. Ik zorg er ook altijd voor dat het lichaam in perfecte staat wordt nagelaten uit respect voor de nabestaanden.

Ik vind het een boeiende functie omdat het praktisch werk, administratie en kwaliteitscontrole combineert. Het spreekt voor zich dat de weefsels van zeer goede kwaliteit moeten zijn. Potentiële donoren worden nauwkeurig gescreend en alles wordt zorgvuldig gedocumenteerd zodat elke stap in het proces traceerbaar is. Verder werken we volop aan een nieuwe, veiligere en minder invasieve techniek om de organen te weg te nemen.

Ik werk continu samen met artsen, mortuariumbedienden en medewerkers uit andere ziekenhuizen. We hebben allemaal dezelfde drijfveer: de patiënten zo goed mogelijk verder helpen. Het geeft een goed gevoel als je weet dat je per donor twee of meer patiënten geholpen hebt.’